2019. már 10.

Az út a boldogsághoz

írta: Boldogságtanácsadó
Az út a boldogsághoz

A boldogsághoz nem elég a pozitív hozzáállás!

img_6061.JPG

Ha olyan sokan kínálnak technikát a boldogság elérésére, akkor miért rejtély olyan sokak számára az út a boldogsághoz? Vajon elegendő a pozitív hozzáállás, és mit érnek az amerikai stílusú “légy boldog” biztatások?

Az út a boldogsághoz sokak számára

Senki sem számolta még össze, de tele van az internet olyan pozitív viselkedést reklámozó elképzeléssel, amitől azt várják, hogy az ember boldog lesz majd tőle. Az út a boldogsághoz mégsem elérhető széles tömegek számára. Lehetne ennek oka az, hogy talán kevesekhez jut el a pozitív hozzáállás ereje, azonban ez nem magyarázza meg azt, hogy akik viszont megpróbálták, azok miért nem jutottak el pozitív hozzáállással egy jellemzően boldogabb élethez.

Miért bukik el valaki pusztán pozitív hozzáállás alkalmazásával a boldogsághoz vezető úton? Egyszerűen csak nem elég a pozitív hozzáállás. Két tényező biztosan hat, és akkor egyebeket még nem is említettünk. Az egyik az, hogy egy embert már az eddigi élete során is számos hatás érte, ami olyan emlékeket és emlékekbe csomagolt emóciókat hozott létre nála, melyekkel szemben csak egy darabig tart majd ki a pozitív hozzáállás. Elég erős tehát az eddigi tapasztalatok negatív hatása, amit csak kevesen képesek egyedül csak pozitív attitűd alkalmazásával ellensúlyozni.

Egy másik ok, amiért az út a boldogsághoz elérhetetlennek bizonyul sokak számára az az, hogy a boldogságot inkább másoktól várják, mintsem maguk hoznák létre. Olyan megrögzötten áhítoznak arra a boldogságra, amit másoktól kaphatnak, hogy nem jut erejük saját maguk teremteni a boldogságot mások számára. Pedig ha másokért akarnának és tennének jót, egy kis idő múlva hozzájuk is megérkezne a boldogság. Ehhez azonban tudni kell kitartóan másokért “dolgozni”.

Van egy összetevő, amire kevesen gondolnak akkor, amikor boldogság elméleteket, boldogságot kínáló stratégiákat állítanak össze. Ezért sántít sok “megoldás”, amit olyan Ígérettel kínálnak, hogy boldogságot okoz. Nem, nem elég önbizalmat sulykolni egy hallgatóságba. Nem elég arra gyakorlatoztatni az embereket, hogy mondják ki,érezzék át, hogy ők erősek, képesek, jók.

Szeretjük a trénereket, akik pozitív attitűd hangsúlyozásával és gyakoroltatásával reményt hoznak az életbe. Némely trénerek ilyen technikái azonban sajnos csak időegesen növelhetik a lelkesedést, de nem hoznak létre maradandó önértékelést, önbizalmat vagy boldogságot. Mi az a tényező, ami nélkül hiába sulykolják a pozitív hozzáállást, hiába szőnek előremutató terveket, hiába tesznek maguknak ígéreteket, hiába fognak biztatóan kezet, és feleslegesen ölelgetik egymást, hogy a szeretet erejével fordítsák jobbra a sorsukat?

Az etika az!

Amikor az etikus hozzáállás hiányzik, vagy időnként kicsúszik, akkor “az út a boldogsághoz” valósága már csak egy párhuzamos világgá, és vágyakozássá pusztul azzal az álomvilággal, amiben a mellét döngető ember boldognak áltatja magát.

Az alapvetően etikátlan egyén boldogsága nem sokáig marad tartós, mert az ember alapvetően jó. Ezért amikor már elég hosszan nem képes ezt a jóságát gyakorolni, akkor szinte automatikusan megfosztja magát előbb csak a lehetőségektől, majd a barátságtól, szerelemtől, sikertől, önbizalomtól, önbecsüléstől, végül még a másokkal való kommunikációból is kivonja magát, hogy ismerősei és szerettei ne emlékeztessék gyarlóságára.

Ha valaki tréner

Ezért ha valaki emberekkel foglalkozik, akár mint tanár, tréner, coach, vagy bármi ilyesmi, igen jól teszi, ha a pozitív tervezés, biztatás, gyakoroltatás és egyebek mellett megkéri “tanítványát” arra, hogy ne távolodjon el a tanult vagy saját maga által kialakított etikai normáktól, vagy annak a csoportnak az erkölcseitől, melynek részének tartja magát.

Milyen etikai alapelveket kellene betartani? Leginkább azokat, melyek párhuzamosak annak a közösségnek (család, cég, osztály, klub, stb) a normáival, melyekhez tartozónak tartja magát. Ha egy cég szabályai érvényesek valakire, akkor azokat kell betartania. Ha valakinek például családi, iskolai vagy más okokból a tízparancsolat az alapvető igazodási irány, akkor azt a tíz pontot kell gyakorolnia. Ha valaki nem vallásos, akkor, akkor ha a családban, amiben nevelkedett, volt értékrend, akkor legalább annak érdemes megfelelnie, vagy követheti akár Az út a boldogsághoz könyv huszonegy pontját.

Meg kell jegyezni, hogy az etika lehet szigorúbb, mint az elvárt erkölcsös magatartás, hiszen az etika az egyén nívójának értékmérője. Ellenkező esetben, amikor az etika lazább, mint amit a környezet elvár tőlünk (erkölcs), akkor valójában már többé-kevésbé már etikátlan viselkedésről beszélünk.

Meg kell jegyezni, hogy az etika lehet szigorúbb, mint az elvárt erkölcsös magatartás, hiszen az etika az egyén nÍvójának értékmérője. Ellenkező esetben, amikor az etika lazább, mint amit a környezet elvár tőlünk (erkölcs), akkor valájában már többé-kevésbé már etikátlan viselkedésről beszélünk.

Szólj hozzá

boldogság pozitív coach tréner Az út a boldogsághoz